Larasplinter.reismee.nl

Mongolië, reisdag 7 t/m 9

Hallo allemaal,

Hier weer een blog van mij uit Mongolië. Dit keer de dagen 7, 8 en 9. Ik heb niet zo heel veel beleefd aangezien we na de dagen op de steppe even rustig aan gedaan hebben.

Dag 7 (29-10):

Vandaag erg rustig aan gedaan. Doordat onze kamergenoten erg luidruchtig (en dronken) in de keuken aan het kaarten waren, konden we pas om 03.00 uur eindelijk rustig slapen. Zelfs door een deur en oordoppen heen waren hun gesprekken (niet voor herhaling vatbaar in dit blog) duidelijk te volgen.. Dit maakte dat we ook pas laat wakker waren. Dit was op zich niet erg, want we hadden geen grote plannen voor vandaag. Ik wilde vandaag een metalen mok kopen (ook om mee te kunnen nemen naar India), nieuwe nootjes en souvenirs. Rond het 11 uur hadden we 'ontbeten' en gingen we naar de State Department Store (het grote warenhuis met ALLES, ook een supermarkt).

Als eerste heb ik souvenirs gekocht, die ik op de laatste dag hier in Mongolië met mijn winterkleren mee naar Nederland ga sturen (Het is in India op het moment 30 graden..). Het zijn wat kleine troepjes, maar ik heb ook twee poppen op een soort standaard gekocht welke traditionele Mongoolse kleding aan hebben. Ik vind ze erg mooi!

Hierna ging ik geld pinnen en raakte Sarah aan de praat met een man. De man deed of hij mij ook herkende, maar ik had geen idee wie het was.. Nadat ik het Saar vroeg in het Nederlands (voor de zekerheid) bleek het de Canadees te zijn waar we een paar dagen eerder mee in gesprek waren geweest toen we op de eigenarese van het hostel aan het wachten waren in het kantoor.. Oeps.. Ik herken dus écht geen gezichten.. Saar en ik hebben overigens een bijnaam voor hem; kabouter plop. Hij is erg, erg klein (iets van 1.60 meter) en hij ziet er grappig uit. Alleen de puntmuts ontbreekt nog! Misschien dat we over een paar dagen nog wel wat met hem gaan drinken.

De metalen mok heb ik vandaag helaas niet gevonden. Wel hebben we nootjes gekocht (het blijken dus pijnboompitten te zijn!) en hebben we een late lunch gehad bij.. CAFE AMSTERDAM! Erg leuk, het is inderdaad Nederlands ingericht en er liggen Nederlandse tijdschriften, maar de bediening spreek helaas geen Nederlands (de Nederlandse eigenaar hebben we niet gezien) en je kan er geen kroketten kopen ;-) Doordat we hier redelijk laat hebben gegeten, hebben we in de avond simpel noedels gegeten en hierna hebben we een dvd gekeken met het Franse stel, het Britse stel en de Finse jongens.

Achteraf gezien bleek het vandaag Ulaanbaatar- dag te zijn geweest! Daar hebben we niets van gemerkt, maar we hebben de befaamde worstelwedstrijden gemist.. Jammer..

Dag 8 (30-10):

Vandaag werden we ERG vroeg wakker door het Franse stel dat naar de country- side gaat. Ze moesten om 06.30 uur al weg.. Hierna nog heel even doorgeslapen, maar desalnietemin vroeg uit bed.. Vandaag zouden we ook naar de tweepersoonskamer verhuizen, dus we hebben al onze spullen bij elkaar gepakt en gewacht tot Eiggy (de eigenaresse van het hostel) de bedden verschoond had. Tot die tijd hebben we gelezen, gepraat en gelachen over hoe anders het leven hier is in vergelijking met Nederland..

Na de verhuizing naar de andere kamer zijn we naar de overdekte markt even verderop gegaan. Daar zou ik volgens Eiggy de grootste kans hebben om een metalen mok te vinden. Een metalen mok heb ik er niet gevonden, maar wel brood, kaas en boter. Wat nog best lastig is, aangezien niemand Engels spreekt en ik niet verder als 'hallo' en ' hond' kom in het Mongools.. Bij een kraam waar ik kaas wilde kopen werd ik dan ook vet uitgelachen (denk ik.. Ik lachte voor de zekerheid maar gewoon mee..) door vier mensen. Leverde overigens een leuke situatie op. De kaas die ik dacht gekocht te hebben, bleek boter te zijn! Ik dacht dat er allemaal blokken kaas op de tafels lagen. Dit zijn dus blokken (super)gele boter! Echt heel maf maar wel een leuke ervaring. Ik heb uiteindelijk wel ook nog een klein stukje witte kaas (met weinig smaak) weten te bemachtigen.

Hierna zijn Sarah en ik nog even een ander, klein overdekt winkelcentrum in geweest. Hier heb ik een soort van metalen thermosbeker gekocht. Niet echt wat ik zocht, maar beter vind ik toch niet.. Hierna zijn we terug naar het hostel gegaan, waarna we naar een piepklein Mongools restaurantje zijn gegaan waar we het eerste op de kaart hebben besteld (Eiggy en andere lokale Mongolen eten hier. Het is een heel onopvallend restaurantje, niet bekend bij toeristen. De menukaart was dan ook Mongools en geen Engels en Engels spreken..? Forget it! We bleken gefrituurde halve rondjes deeg met vlees erin (dezelfde als we hebben gegeten bij de Mongoolse familie op de steppe) te hebben besteld en ze waren lekker, maar wel HEEL erg vet!

Hierna zijn we naar het hostel teruggegaan, hebben we onze kamer opgeruimd en hebben we nog een film gekeken. Het was erg rustig in huis. Het Franse stelletje is weg en het Britse stel plus de Finnen lagen vroeg in bed aangezien die morgenvroeg zouden vertrekken. Hierna heb ik heel erg lekker geslapen! Het slaapt toch wel beter als het stapelbed in de dorm- room!

Dag 9 (31-10):

Vandaag waren we van plan om de bezienswaardigheden te bezoeken waar de Lonely Planet- gids over schrijft. Lonely Planet heeft een ' plan' waarbij je alle grote bezienswaardigheden in een dag of 4 kunt bezoeken. Vandaag zouden we dan het Nationionaal Mongools museum gaan, hierna het beroemde plein bezoeken (Sükhbaatar Square) waar een standbeeld van (uiteraard) Genghis Khan staat. Ten slotte zouden we naar Choijin Lama Temple Museum gaan.

Als eerste konden we het Nationaal Mongools museum niet vinden. Gelukkig waren er jonge, Engels sprekende Mongolen op straat die vroegen waar we naar op zoek waren. Zij hebben ons uiteindelijk uitgelegd hoe we er kwamen. Na 1,5 uur (over een stukje van nog geen eens 1,5 km!) hebben we het museum uiteindelijk tòch nog gevonden. Wij dolblij en opgelucht naar binnen.. Het museum is na de zomer op maandagen gesloten..... GRR!!!! Nou ja, dat was balen, maar niets aan te doen. We gaan morgen naar dit museum en we weten nu tenminste waar het is!

Hierna zijn we naar Sükhbaatar Square gegaan. Dit lag vlak bij het museum. Er werden net een paar bruiloften gevierd, dus we hebben een paar stellen van een lange trap af zien lopen, welke van het gemeentehuis op het plein uitkomt. Dat was op zich wel leuk om te zien. Hierna hebben we wat toeristische foto's van het Genghis Kahn- beeld gemaakt. Het plein lijkt verdacht veel op de dam (maar dan zonder metro's en McDonalds. Er zijn hier overigens sowieso geen McDonalds of Burger King restaurants!), maar dan met minder duiven en zonder levende standbeelden. Eigenlijk was het een heel saai plein..

Hierna zijn we naar het Choijin Lama Temple Museum gegaan. En ja hoor, ook deze is na de zomer op maandagen gesloten.. Aangezien we nog veel tijd over hadden voor vandaag en alle andere museu waarschijnlijk ook wel gesloten zullen zijn op de maandagen, besloten we om naar het National Amusement Park te gaan. Jaja, een pretpark, aan de rand van de stad! Nou ja, pretpark.. Het staat hier ook wel bekend als Children's Park, maar we hadden toch veel tijd over en we hadden eerder van onze hostel- genoten gehoord dat alles daar versierd is met schedels enzo vanwege Haloween, dus we besloten toch even een kijkje te gaan nemen. Om er te komen moesten we weer 3 wegen oversteken; wat hier zelfmoordpogingen zijn, maar het gaat ons inmiddels goed af! Gewoon de weg op lopen en halverwege stoppen als er auto's aan komen. We zijn er inmiddels wel aan gewend..

Bij het park aangekomen hebben we voor 7000 (iets minder dan 4,5 euro) een kaartje gekocht waarmee we twee attracties in konden. Het park zelf is echt lachen! Het is een soort prehistorische kermis, maar voor de Mongolen, die natuurlijk nog nooit in de Efteling of Walibi zijn geweest, is dit écht helemaal het einde! Het Haloween- thema bestond uit een schedel bij de ingang en wat papieren pompoen- lampions in het park.. We hebben in het park de twee meest spectaculaire attracties gekozen. Namelijk een mini- achtbaan en het schommelschip. Vooral het schommelschip (dat ook veel kleiner is als in Nederland en niet eens de halve hoogte behaald..) was grappig, omdat alle Mongolen gingen gillen als het schip naar beneden gingen ze dan ook hun handen omhoog deden. Was erg leuk en grappig om te zien. Voor de rest bestaat het park uit draaimolens en glijbanen. Niet echt boeiend, dus hierna zijn we vertrokken.

Het was vandaag ook erg koud en het heeft voor het eerst ook echt gewaaid, dus we wilde een warme kop chocolademelk drinken. Dit hebben we gedaan in Grand Khaan Irish Pub, welke eigenlijk (volgens de Lonely Planet- gids) voor dag drie in de planning stond. Hiervoor moesten we natuurlijk wel weer een aantal wegen oversteken maar.. Er stopte iemand voor ons toen we wilde oversteken! Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt! HEEL bijzonder!

Nadat we even opgewarmd waren in de pub, besloten we om bij de toeristen- informatie (waar we ook nog hard naar op zoek moesten, omdat er vanwege het naseizoen nog maar één open is..) te vragen of ze een kaart hedden waarmee je alle musea tegen een gereduceerd tarief kan bezoeken. Dit bleek niet het geval te zijn. Wel heb ik een nieuwe kaart van de stad gekocht, aangezien de oude al aardig uit elkaar begint te vallen en ik thuis toch een aandenken aan deze (HEEL BIJZONDERE!) stad wil hebben. Hierna hebben we eten gehaald bij de supermarkt in de State Department Store, hebben we in het hostel gekookt en gaan we straks nog een filmpje kijken (Grizzly man). Overigens is het erg, heel erg rustig! Wij zitten nu in de tweepersoons- kamer, Leo, de Italiaanse man in de éénpersoons- kamer en de dorm- room is leeg. De rust is na de afgelopen dagen wel erg fijn, want we moeten straks op tijd naar bed, omdat we morgen om 07.00 uur op moeten staan. Dit i.v.m. een bezoek aan een (Frans) bakkerijtje om daarna in alle vroegte 'chanting monks' proberen te gaan spotten in de Gandan Khiid- tempel. Maar daarover (en over de rest van de bezienswaardigheden) later meer J

Groetjes!

Lara

Swen

Nu ben ik toch nieuwsgierig naar dat wat niet voor herhaling vatbaar was ;)

Hans

Zeer indrukwekkend verhaal.

PS de metalen mok kan je volop in India kopen voor een paar Roepies

Roeland

Klinkt echt heel leuk! Krijg zelf ook weer zin om te gaan reizen :)

Zet nou ff wat fotos op je blog! Maak ze desnoods met je htc!

Ik denk aan je ;)

X

Anne-Laure

Hehe, this sounds very fun - even if I dont understand everything...
Enjoy and take some photos!!
Say "bonjour" to the yaks from me!

Peter

Weer een mooi verhaal Laar.Ik kijk weer uit naar je volgende verslag en de groetjes aan Saar.
je vader

Richard

Super verhaal weer Laartje!!

Moet zeggen dat een pretpark voor Mongolen toch wel een beetje apart klinkt ;)

Richard

Heb trouwens ook net je foto's bekeken, erg leuke foto's !

Wat een gigantisch beeld van Ghengis Khan, dat ziet er heel indrukwekkend uit :D

Het geitenhoofd zag er ook best lekker uit, mocht je proeven ??? :)

brenda

Zucht heb ik jaren met mongolen gewerkt blijken ze in levende lijven toch heel anders te zijn. Wat denk je zou ik een studiereis vergoed kunnen krijgen. Krijg zin om ook een rugzak te gaan pakken. Ben heel benieuwd hoe jullie India gaan vinden straks. Zal een hele overgang zijn. Vergeet geen Chai thee te drinken in India want zo lekker als daar ben ik het in Nederland nog niet tegen gekomen. Geniet lekker en succes met je Mongools. Bestaat vast wel een woord voor"kaas"" scheel weer in de boterberg.

brenda

Henk en Gina

Hoi Lara,

Leuk verhaal weer en prachtige foto's. We nemen op 26 november je vriendje mee naar Parijs, mooie expositie van de verzameling Gertrude Stein en gezellig uit eten.

Groetjes